desktop
tablet
phone

Min frisyr

Jag funderar ofta på hur man kan få människor att förstå vad personlig assistans innebär. Hur kan jag beskriva för en annan människa allt vad det innebär att vara beroende av en annan person med precis allt jag behöver göra.

Den här bilden visar bara ett exempel på alla de många moment som ingår i att assistera just mig. Det handlar om allt som rör min identitet med vem jag är.

De flesta människor bara ”GÖR”. Man tar på sig sina kläder, rättar till veck som man vill eller inte vill ha. Rättar till smådetaljer som till exempel underbyxor som kommit snett, en hårslinga som halkat ned på fel ställe och så vidare.

Ibland får jag höra saker som till exempel: Oj vad du ska vara snygg då! Eller Ska du bort på fest?

Andra kommentarer kan vara: Själv bryr jag mig inte så mycket utan slänger bara på mig kläderna, rufsar om håret och sätter upp det i en tofs. Men då tänker de inte på att om jag vill få till det så där slarvigt trendigt så krävs det otaliga instruktioner och fixande för att detta ska se naturligt ut. Underförstått kan ju kommentarerna utrycka att man tycker att jag är besvärlig och lite för petig. Men hur du än vill se ut så krävs det ju faktiskt alltid en medveten målinriktad handling och jag anser att det är min absoluta mänskliga rättighet att få ha det så.

På bilden fixar min assistent Emma mitt hår så som jag vill ha det och det har av henne krävt både ett genuint och uppriktigt intresse för att komma dit.

POSTAT AV , 2 OKTOBER 2019

SHARE

Lämna ett svar