desktop
tablet
phone

Gästblogg: Julias skolarbete om att minska omprövningarna

Julia Dahlström, som går i nian på Falkbergsskolan, har ordet:

Att barn, ungdomar och äldre inte ska få den personliga assistansen de behöver för att överleva är absurd. Att regeringen skyller på att det är för mycket fusk och att pengar inte går till rätt områden är bara ursäkter. Ska föräldrar behöva gå runt rädda för att deras barn eventuellt inte kommer få assistans och inte överleva? Det är inte klokt! Den stress, oro och rädsla som dessa familjer behöver gå igenom borde inte finnas.

Barn, ungdomar och äldre som lever med funktionshinder tvingas i dagens samhälle att leva i oro, rädsla och stress. Varför då undrar kanske du? Jo, det är allt på grund av dessa omprövningar som försäkringskassan genomför. Att försäkringskassan behöver kontrollera om alla verkligen behöver assistans är förståeligt. Men när folk som helt uppenbart behöver hjälp dygnet runt, ska behöva gå igenom omprövning är det något fel. Det handlar inte bara om att man ska svara på några vanliga frågor, det är kränkande frågor. Skulle du vilja få en fråga hur länge du och din partner har samlag och om det går bra? Nja, det tror jag inte, eller hur? Men sådana frågor behöver vuxna funktionshindrade människor svara på, allt för att få rätten att överleva.

Jag vill att människor med tydliga behov inte ska behöva gå igenom denna onödiga rädsla, stress och oro. Har inte dessa människor gått igenom tillräckligt redan?

En person som inte borde utsättas för dessa omprövningar är 21 åriga Love Molin. Love föddes med mängder av funktionsnedsättningar. Han behöver hjälp att översätta det han säger, han behöver hjälp med att äta, komma upp från sängen och när han ska sova. Han behöver hjälp med att gå på toa, borsta tänderna, äta, duscha och alla andra dagliga sysslor som vi gör varje dag. Utöver hans funktionsnedsättningar får han, precis som alla andra, vanliga sjukdomar som vem som helst kan få, till exempel en vanlig förkylning. Men till skillnad från oss som kan ta en Alvedon och sen må ganska bra, kan en vanlig förkylning bli dödligt för Love, eftersom kroppen inte kan hantera förkylningen som många av andra människor kan.

Att Love som ni märker inte har det så lätt, ska behöva gå igenom dessa omprövningar för att få behålla sin dubbelassistans och kunna överleva är sjukt. Även om det är Love som svarar på frågorna så går väntan för svar ut över alla i hela familjen. Loves mamma Jessica och pappa Bengt-Åke är livrädda att de eventuellt måste sluta jobba så de kan ta hand om deras son. Vem ska försörja de om ingen kan jobba? Kommer Love aldrig få flytta hemifrån för han behöver konstant hjälp från sina föräldrar? Du förstår kanske att det inte är normalt att leva så. Men Love är bara ett exempel på flera tusen människor.

Varför finns dessa omprövningar då om de ger så pass mycket skada? Det är nämligen så att regeringen gav staten, med andra ord Försäkringskassan, ett uppdrag att dämpa kostnadsutvecklingen för personlig assistans genom att dra ner på assistanstimmarna. Men detta har gett hemska följder. 2001 beviljades 80% av alla personer som sökte personlig assistans, idag beviljas endast 10%. Det är en stor skillnad mellan dessa siffror, det innebär självklart mycket stora förändringar för de personer som ansöker om personlig assistans och får avslag.

Det är alltså 90% som nekas hjälp idag. Dessa personer ska från staten enligt lag få hjälp av kommun och landsting. Men enligt kommunen och landstinget har de inte pengarna för detta. Alltså behöver 90% leva utan personlig assistans och endast med hjälp av familjen och släkten.

Enligt Åsa Regnér som är Sveriges barn- äldre och jämställdhetsminister, förekommer det en hel del fusk när det kommer till hur pengarna sköts på mindre privata företag som anlitar assistenter. Hon menar alltså att pengarna som företagen får från Försäkringskassan går till marknadsföring istället för till assistenterna. Hon säger även att det ungefär är 37% av alla företag som fuskar men när det egentligen är 1-2% som gör det enligt en forskning som Försäkringskassan har gjort.

Försäkringskassan behöver alltså säga dessa privata och kränkande frågor till familjer som lever med en funktionshindrad person bara för att man vill spara lite pengar. Det är människor vi pratar om. Livs levande människor som redan har det otroligt jobbigt i livet och ska nu behöva vara oroliga att de inte ska kunna överleva för att några personer inte tycker de lever upp till kraven för personlig assistans. INTE OKEJ!

Jag kan förstå Åsa Regnérs sätt att tänka. Regeringen ger ändå staten 30 miljarder kronor per år för personlig assistans och om 1-2% av de pengarna används till fel saker så skulle man kunna använda det till andra viktiga saker. Men att sätta personer som har uppenbara funktionshinder, som till exempel Love Molin, igenom dessa prövningar är inte okej. Tänk hur mycket pengar man kan spara på att dra in uppenbara omprövningar. Minska på omprövningarna!

 

Tack för ordet

Hälsningar Julia 

 

POSTAT AV , 7 NOVEMBER 2017

SHARE

Lämna ett svar